Роз’яснювальна інформація щодо розподілу природного газу на 2022 календарний рік!

Роз'яснювальна інформація щодо розподілу природного газу

На фоні масового нерозуміння того, що відбувається на ринку газу про постачання та розподіл природного газу, пропонуємо до вашої уваги прості роз’яснення.

Послуга розподілу природного газу, яка раніше завжди була складовою кінцевої ціни і сплачувалася усіма споживачами без винятку, виділена в окремий платіж з 01.01.2020. Розподіл газу складається з таких витрат, як цілодобове функціонування аварійної служби, ремонт та утримання/обслуговування мереж від газорозподільних станцій (газорозподільні пункти, шафові регуляторні пункти) від магістрального газопроводу, до будинку до кожного споживача та цілодобова підтримка стабільного тиску в мережі.

Ці витрати були та існують навіть якщо споживачі самі побудували мережі. Навіть якщо відсутнє споживання природного газу, усі мережі все одно треба обслуговувати!

Газова мережа без нагляду – це бомба, закладена під наші оселі.

Хто має платити за утримання/обслуговування мереж

Уся газова інфраструктура завжди перебуває в режимі цілодобової готовності. Українська газотранспортна система – це не лише газопровід на вашій вулиці, який ви, можливо і будували (або був збудований за ваші кошти).

Доставити газ неможливо без трубопроводів високого, середнього, низького тиску та обладнання на них, і доставка газу має бути стабільною і безпечною!

Тариф на розподіл природного газу (доставку) пов’язаний виключно з експлуатацією і утриманням мереж і не є платою за користування газовими мережами (трубами)!

За розподіл газу сплачують усі споживачі, які не розірвали договір на розподіл газу та є у переліку споживачів.

Від оплати за розподіл газу також НЕ ЗВІЛЬНЯЄ:

  • якщо споживач тривалий час не проживаєте у приміщенні;
  • якщо є пільги або субсидія;
  • якщо раніше споживача було опломбовано чи механічно від’єднано від газопостачання за будь-якої причини.

Від щомісячної плати за розподіл газу ЗВІЛЬНЯЄ ТІЛЬКИ розірвання договору на розподіл газу, що передбачає механічне від’єднання колишнього споживача від газової мережі та його виключення назавжди з переліку споживачів.

Відповідно до пункту 4, глави 6, Розділу VI Кодексу газорозподільних систем (надалі ГРМ):

Для нового споживача та/або його об’єкта, що має фактичний період споживання природного газу менший ніж дев’ять місяців (крім об’єктів споживачів, що не є побутовими), або за умови відсутності споживання природного газу споживачем та/або його об’єктом протягом усього попереднього газового року річна замовлена потужність споживача (його об’єкта) визначається Оператором ГРМ на рівні:

39 куб.м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;

126 куб.м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;

314 куб.м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

У відповідності до п. 2 гл. 6 розділу VI , кодексу ГРМ, за підсумками 2021 газового року (період з 01.10.2020 р. по 30.09.2021 р.) обсяг споживання не може бути менше за:

39 куб. м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі – щомісячний платіж – 6,32 грн з ПДВ;

126 куб. м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі – щомісячний платіж – 20,41 грн з ПДВ;

314 куб. м – для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення – щомісячний платіж – 50,87 грн з ПДВ;

Як розраховується вартість послуги розподілу природного газу?

Річна замовлена потужність об’єкта споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об’єктом за газовий рік (період часу, який розпочинається з першої газової доби жовтня поточного календарного року і триває до першої газової доби жовтня наступного календарного року), що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог Кодексу ГРМ.

Загальний обсяг рівномірно розподіляється на увесь рік помісячно та помножується на поточний тариф, затверджений державним органом (Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг), для зменшення грошового навантаження на споживача.

Починаючи з 01 січня 2022 року відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 22.12.2021 № 2773 “Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Херсонгаз» встановлено тариф на послуги розподілу природного газу – у розмірі 1,62 грн за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ).

З урахуванням ПДВ – 1,944 грн грн за 1 м3 на місяць.

НАПРИКЛАД в Херсонській області: з 01.10.2020 по 31.09.2021 споживач використав 120 м3 природного газу. Щомісячна вартість послуги розподілу природного газу з 01.01.2022 розраховується наступним чином:

120 м3 : 12 місяців = 10 м3 (як добуток 1/12 річної замовленої потужності)

з 01.01.2022 нарахування складатиме 10 м3 х 1,944 грн. = 19,44 грн. з ПДВ.

Коли необхідно оплачувати послуги розподілу природного газу?

Оскільки споживач сплачує за розподіл газу спожитий у вже минулому газовому році, оплата вартості послуги з розподілу природного газу здійснюється споживачем, який є побутовим (населення), до 20 числа (включно) місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу, тобто у січні за січень, у лютому за лютий і т д.

Оплата здійснюється на поточний рахунок Оператора ГРМ — АТ Херсонгаз.

Реквізити АТ “Херсонгаз” для оплати за послуги з розподілу природного газу: Отримувач: АТ “Херсонгаз”

код ЄДРПОУ: 03355353

р/р: UA303223130000026032000008680 в Акціонерному товаристві “Державний експортно-імпортний банк України” (АТ “Укрексімбанк”)

Призначення платежу: код району-особовий рахунок, ПІБ, район, адреса, за розподіл природного газу.

Коди районів: 2 – Білозерський, 3 – Новокаховський, 4 – Великоолександрівський, 5 – Високопільський, 6 – Бериславський, 7 – Чаплинський, 8 – Генічеський, 9 – Голопристанський, 10 – Каховський, 11- Каланчацький, 12 – Скадовський, 13 – Олешківський, 14 – Верхній Рогачик, 20 – Херсон.

Приклад: 20-1717, Петров А.П., м. Херсон, просп. Ушакова, 1, кв. 1, за розподіл природного газу.

Цілодобово оперативна інформація про стан рахунку із щоденним оновленням доступна в Особистому кабінеті споживача за адресою http://gaz.ukrcom.kherson.ua:8080/abonent/