За перший квартал 2020 року збитки товариства Херсонгаз склали 26 млн грн

Головні події

За перший квартал поточного року товариство Херсонгаз понесло збитків на суму 26 млн грн, через те, що тариф, встановлений на розподіл газу НКРЕКП, лише на 72% покриває витрати на транспортування газу у поточному періоді.
На перше півріччя 2020 року Державний регулятор свідомо встановив збитковий рівень тарифу для операторів ГРМ з метою зниження фінансового навантаження на споживачів газу в опалювальний період.
Через занижений тариф ростуть борги компанії перед оператором ГТС. Це неминуче веде до платіжної кризи в системі постачання газу споживачам, банкрутства підприємств газотранспортної галузі, розбалансування всієї газової системи країни і загрожує її безпечної роботи.
Тариф на розподіл газу, встановлений для АТ «Херсонгаз» на період з січня по червень 2020 року, лише на чверть покриває поточні витрати компанії. В результаті тільки за перші три місяці поточного року компанія зазнала збитків на суму 26 млн грн. Ситуацію дуже ускладнюють неплатежі споживачів, компанія станом на 01.04.20 вже недоотримала за надані послуги близько 31 млн грн.
Адже за рахунок тарифу здійснюється перш за все утримання газорозподільних мереж, їх ремонт та обслуговування, цілодобово по всій області функціонує аварійно-диспетчерська служба, в умовах карантину не припиняють роботу інші служби підприємства.
Наразі виконувати 100 відсотково усі роботи, а надто вирішувати довготривалі та масштабні проекти стає неможливим.
Якщо з 1 липня відбудеться вирівнювання тарифу,як було заплановано регулятором, то в річному обсязі збитки знизяться на 24 млн грн.
Дія економічно обґрунтованого тарифу, при збереженні низьких ринкових цін на газ, дозволить до кінця року дозволить максимально вирівняти ситуацію.