Своєчасне обслуговування – запорука безаварійного споживання природного газу у багатоквартирних будинках

Головні події

З 2014 року обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання здійснюється по -новому.
Відтепер за стан системи відповідає їх власник – фізична особа,ОСББ, управитель,ЖЕК тощо.
Відповідно до положень пункту 2.1 розділу II Правил безпеки систем газопостачання, визначено:
балансоутримувач – власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно із чинним законодавством України;
технічне обслуговування – системи обходів (оглядів), ремонтів, які дають змогу утримувати обладнання в справному стані. При технічному обслуговуванні здійснюються контроль за технічним станом, перевірка на загазованість, виявлення місць витоку газу, очищення, змащення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання;
Пунктом 3.5 розділу V Правил безпеки систем газопостачання визначено, що технічне обслуговування газопроводів, поточний та капітальний ремонт забезпечуються власником газових мереж. Якщо мова йде про внутрішньобудинкову мережу то це – фізична особа,ОСББ, управитель,ЖЕК тощо.
Згідно пункту 5.4 розділу V Правил безпеки систем газопостачання, технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових будівель, здійснюється на договірних засадах.
 АТ Херсонгаз нагадує усім споживачам, про суворе дотримання правил безпечного користування газом у побуті та необхідність проведення періодичного технічного обслуговування газових приладів та димовентиляційних каналів.
Відповідно до Закону України « Про житлово-комунальні послуги” (п.3 ч.1 ст.14 ) та ПБСГ ( пункт 5.4 розділу V) технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється на договірних засадах. До будинків та споруд, не забезпечених договорами про обслуговування внутрішньобудинкових мереж не може бути надано розподіл газу ( ПБСГ ( пункт 5.7 розділу V).
Для цього власник має в обов’язкову порядку укласти договір на технічне обслуговування, адже обладнання житлових громадських будинків підлягає відключенню від системи газопостачання за умови не забезпечення власником технічного обслуговування згідно з вимогами Правил безпеки систем газопостачання (пункту 5.4 розділу V ).
Аварійно-диспетчерська служба АТ Херсонгаз цілодобово працює виключно для локалізації аварійних випадків у системі газопостачання, і не здійснює ремонті чи відновлювальні роботи.
При відсутності договору на технічне обслуговування, усі подальші роботи з відновлення газопостачання або ремонту приладів виконується службою експлуатації АТ Херсонгаз через оформлення замовлення у Сервісному центрі.
Довідково: Станом на 01.06.2020 в Херсонській області налічується 3333 багатоповерхові будинки, з яких 3075 мають власника, управителя чи керуючу компанію.
Товариство Херсонгаз технічно обслуговує 462 внутрішньобудинкові газові системи на договірних засадах. Не забезпечене технічним обслуговуванням 2658 будинків.