Актуальні питання споживача про розподіл газу

Головні події

  • Що таке плата за розподіл (транспортування) газу та на що вона витрачається?
    Послуга з розподілу природного газу – послуга Оператора ГРМ (АТ Херсонгаз), яка надається Споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи в межах приєднаної потужності його об’єкта і розподіл (переміщення) належного Споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об’єкта Споживача. Оператор ГРМ обслуговує газові мережі, він не поставляє газ,а виконує роботи з утримання газопроводів.
    Кошти, отримані за транспортування газу мережами в області передбачають експлуатацію всіх зовнішніх газових мереж та обладнання (газорозподільної системи).
    Основні роботи, які товариство «Херсонгаз» проводить в рамках послуги розподілу (доставки):
  1. Після підключення міжселищних, вуличних газових мереж, побудованих за рахунок різних джерел, у тому числі за рахунок населення, проводиться періодичне щомісячне обслуговування газопроводів, газорегуляторні обладнання, засобів захисту, проводяться різні виміри, діагностики, настроювання, при необхідності ремонти.
  2. Заміна вже зношених елементів газорозподільної системи (газопроводів, кранів, вентелей, великих вузлів, різного устаткування).
  3. Забезпечується робота центральної аварійно-диспетчерської служби та аварійних постів, охоплюючи всю Херсонську область, для оперативної локалізації аварійних ситуацій.
  4. Організовується робота абонентських служб, для споживачів Херсонської області, в рамках договірних зобов’язань.
  5. Забезпечується повірка засобів вимірювальної техніки, в тому числі лічильників газу: демонтаж, монтаж, транспортування цих засобів, а також вартість послуги розподілу входить сама перевірка, яку проводять держповірники.
    6.Забезпечення сталого тиску в мережі, який має особливості змінюватися в залежності від сезону та обсягів споживання. Спеціалісти оператора ГРМ регулюють цей тиск, що створює рух газу до споживача. Від точності гідравлічного розрахунку залежить, чи буде достатнім тиск на обладнанні споживача.
  • Чому тепер виставляється 2 рахунки?
    Розділеня оплати за різними напрямками (окремо за послугу доставки, окремо за товар) є вимогами Закону України «Про ринок природного газу». Один рахунок це рахунок за отриману послугу розподілу, який надається АТ «Херсонгаз». Другий рахунок – за фактичний спожитий товар (газ) за попередній місяць, який надається постачальником (продавцем) газу (товару).
  • Від щомісячної плати за транспортування газу до вашої домівки НЕ ЗВІЛЬНЯЄ:
    Якщо ви тривалий час не проживаєте у приміщенні.
    Якщо у вашому приміщенні проживають інші особи (родичі, квартиранти тощо)
    Якщо у вас є пільги або субсидія
    Якщо у вас раніше було опломбовано чи механічно відєднано від газопостачання за будь-якої причини
  • Від щомісячної плати за транспортування газу до вашої домівки ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ абоненти, які розірвали угоду на розподіл газу
    В даному випадку здійснюється процедура вивільнення потужності та припинення нарахувань. Якщо згодом споживач забажає відновити газопостачання — це буде проводитися за процедурою та ставками підєднання до газових мереж.
  • Як нараховуватиметься оплата за послугу розподілу в разі відсутності лічильника газу?
    Оплата нараховуватиметься відповідо до норм, затверджених Кабінетом Мінстрів України
  • Перша оплата здійснюватиметься за який період, адже рік тільки розпочався? Як розраховується сума?
    Оплата здійснюється у поточному місяці за поточний місяць, (наприклад за лютий 2020 року до 20 лютого 2020 року. Для визначення суми оплати, відповідно до кодексу ГРМ обирається споживання (м куб) за минулий газовий рік, який тривав з 01.10.2018 по 01.10.2019
    З 01.01.2020 року, в рамках реалізації в Україні прийнятого ще в 2015 році Закону України «Про ринок природного газу» змінилося наступне:
    Кожен споживач має свою місячну вартість послуги на наступний рік, яка розрахована виходячи не з вигадоаної цифри, а з фактично спожитого цим споживачем обсягу газу за попередні 12 місяців (з 01.10 по 30.09).
    Незалежно від періоду року місячна вартість послуги і взимку і влітку буде однакова, рівномірно розподілена протягом року.
    Наприклад: з 01.10.2018 по 30.09.2019 споживачем було спожито 120 куб.метров газу, тобто середньомісячне споживання становить 12 куб.метрів газу на місяць.
    Ці 12 куб.метрів газу множаться на ціну 1 куб.метра газу / місяць (по АТ «Херсонгаз» з 01.01. до 30.06 2020 вона становить 0,984 грн.).
    Таким чином споживач в період 01.01.-30.06.2020 щомісяця має сплачувати послугу рівними частинами по 12 * 0,984 = 11,808 грн. в місяць (з ПДВ).
    за період 01.07.-31.12.2020 , ціна 1 куб.метра становитиме 1,26 грн. послуга буде коштувати 12 * 1,26 = 15,12 грн. в місяць (з ПДВ).
  • Якщо газ тільки підключено і не пройшов рік, або якщо протягом року газ не використовувася зовсім, як здійснюється оплата?
    Для нового побутового споживача, що має фактичний період споживання природного газу менший ніж дев’ять місяців або за умови відсутності споживання природного газу побутовим споживачем протягом усього попереднього газового року, річна замовлена потужність споживача визначається Оператором ГРМ на рівні планових об’ємів споживання, що розраховуються виходячи з групи споживання побутового споживача відповідно до додатка 1 до Кодексу ГРМ.
  • Де та як побачити свої розрахунки за розподіл газу?
    -Інформаційні дані, своє річне споживання та порядок нарахування споживач може побачити у новоствореному особистому кабінеті на сайті АТ Херсонгаз – http://gaz.kherson.ua
    Якщо немає реєстрації в особистому кабінеті, як дізнатися суму сплати за розподіл?
    Особистий кабінет – це сервіс, що надає інформацію щодо стану розрахунків за послуги з РОЗПОДІЛУ та ПОСТАЧАННЯ природного газу, за адресою http://gaz.ukrcom.kherson.ua:8080/abonent/.
    Дізнатися стан рахунку без реєстрації можна натиснувши кнопку “Стан рахунку”
  • Чи буде застосовуватися пеня за прострочений термін сплати?
    Якщо внаслідок несвоєчасної та/або неповної оплати послуг за договором розподілу природного газу Оператор ГРМ не здійснив припинення (обмеження) розподілу природного газу споживачу-боржнику через відмову в доступі до об’єкта споживача або на письмову вимогу Оператора ГРМ споживач самостійно не обмежив чи не припинив споживання (відбір) природного газу з ГРМ, Оператор ГРМ має право вимагати від споживача, крім оплати послуги розподілу природного газу, сплати компенсації.
    У перехідний період, за січень 2020 року пеня не нараховуватиметься.
  • Чи можна заплатити усю суму або за кілька місяців наперед?
    Так, можна сплатити усю суму одразу одним платежом з урахуванням діючого тарифу на розподіл.