Офіційне роз’яснення АТ Херсонгаз щодо ситуації із АТ “Херсонська ТЕЦ”

Головні події

З метою здійснення сталого і безаварійного розподілу природного газу на об’єкти виробництва теплової енергії АТ “Херсонська ТЕЦ” згідно умов договору розподілу природного газу № 1-300Т/2019 від 21.10.2019 Акціонерне товариство Херсонгаз, неодноразово протягом поточного року зверталося до керівництва АТ “Херсонська ТЕЦ” проходження опалюваного сезону 2020-2021 у м. Херсон і просило терміново виконати зобов’язання, передбачене п. п. 1 п. 7.4 Договору, а саме: здійснити розрахунки за отримані послуги розподілу природного газу. З урахуванням листопада 2020 року АТ “Херсонська ТЕЦ” – понад 40 млн грн.

Такий великий борг не дає можливості АТ Херсонгаз проводити своєчасне технічне обслуговування газової системи та гарантувати її безпечну та безаварійну роботу.

ТОВ оператор газотранспортної системи України (Укртрансгаз) вимагає у судовому порядку від АТ Херсонгаз оплату за послуги балансування газотранспортної системи, більшу частину якої становить заборгованість АТ “Херсонська ТЕЦ” за розподіл природного газу.

Станом на 11.11.2020 ніяких об’єктивних пропозицій від АТ “Херсонська ТЕЦ” щодо порядку погашення заборгованості не надходило, також теплопостачальна компанія не може надати фактичних підтверджень щодо спроможності виплати заборгованості за умовами договору реструктуризації боргу.
Враховуючи резолютивну частину Ухвали Господарського суду Херсонської області № 923/1122/20 та задля уникнення будь-яких непорозумінь та довільного (помилкового) трактування резолютивної частини, звертаємо увагу, що АТ “Херсонгаз” заборонено зловживати правами щодо окремих дій, а саме стосовно відмови від пуску природного газу, відмови від розпломбування вхідної газової засувки Г-1 та відмови в припиненні, обмеженні розподілу.

Жодного зобов’язання щодо здійснення негайного пуску природного газу на відповідний об’єкт рішення суду не містить.

На сьогодні АТ Херсонгаз подано заяву до суду із проханням надати роз’яснення щодо процедури виконання рішення суду.