До уваги споживачів природного газу, сталися зміни у підході до визначення розміру річної замовленої потужності для побутових споживачів

Новини компанії

У відповідності до розділу VI Кодексу газорозподільних систем (із змінами, затвердженими постановою НКРЕКП від 12.09.2023 №1659) АТ «Херсонгаз» визначило річну замовлену потужність об’єкта (об’єктів) побутових споживачів на 2024 календарний рік виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу кожним об’єктом за попередній газовий рік, який тривав з 01.10.2022 року по 30.09.2023 року.

 При цьому річна замовлена потужність не може бути меншою мінімального розміру, який з 01.10.2023 року визначається з урахуванням тільки діючих (не опломбованих) газових приладів, а саме, при використанні для:

  • приготування їжі (опалювальні та водонагрівальні прилади відсутні або опломбовані), або газопостачання повністю відключено – 39 куб.м;
  • ·         підігріву води та приготування їжі (опалювальні прилади відсутні або опломбовані) – 126 куб.м;
  • ·         опалення – 314 куб.м.

Також, зазначимо, що з 1 числа місяця, в якому здійснено опломбування/розпломбування газового обладнання/припинення газопостачання об’єкта споживача АТ «Херсонгаз» змінює мінімальний розмір річної замовленої потужності з урахуванням лише діючих (не опломбованих) газових приладів, а також визначає новий розмір річної замовленої потужності, але без перерахунку попередніх періодів.

Приклад розрахунку замовленої річної потужності на кожен місяць:

Існуючи газові прилади Опломбування / розпломбування протягом місяця газових приладів Діючи газові прилади після опломбування / розпломбування Фактичне споживання за газовий рік, м.куб. Мінімальний розмір річної замовленої потужності, м.куб Річна замовлена потужність, куб. З якого числа вступає в дію
Котел, газова плита Відсутні Котел, газова плита 100 314 314 З 01 числа місяця в якому відбулись опломбування / розпломбування газових приладів
Котел, газова плита Опломбовано котел Газова плита 100 39 100
Котел (опломбований), газова плита Розпломбовано котел Котел, газова плита 100 314 314
             
Котел, газова плита Опломбовано газовий ввід Відсутні 0 39 39
Котел, газова плита (опломбований газовий ввід) Розпломбовано газовий ввід Котел, Газова плита 0 314 314  

Усі користувачі особистого кабінету АТ Херсонгаз побачать свої розрахунки 12.10.23. Споживачі, які не мають особистого кабінету можуть уточнити нарахування за номером кол-центру: 0552 31 65 55 або 050 494 3037.

АТ «Херсонгаз» на підставі заяви споживача здійснює опломбування газових приладів, після оплати вартості такої послуги, яка залежить від висоти знаходження газопроводу та відстані до обʼєкта споживача, та становить від 334,20 грн. до 545,95 грн.

Опломбування проводиться виключно у присутності власника або вповноваженої особи із складанням відповідного двостороннього акту наданих послуг.

У подальшому для відновлення газопостачання, процедура є аналогічною тільки оплачується вартість послуг розпломбування та пуску газу на газовий прилад.

Разом з тим, слід зазначити що в разі виявлення АТ «Херсонгаз» несанкціонованого відновлення газоспоживання, мінімальний розмір річної замовленої потужності визначається на рівні, встановленому до опломбування та перераховується за всі попередні періоди, але не більше, ніж за три роки.