ПАМ’ЯТКА ПОБУТОВОМУ СПОЖИВАЧУ ПРИРОДНОГО ГАЗУ

Новини компанії

Варто знати, що природний газ в побуті є безпечним за умови виконання простих правил:

При користуванні газовими приладами ПОТРІБНО:

  1. Детально самостійно ознайомитись з інструкцією (керівництвом) по експлуатації встановлених в помешканнях газових приладів.
  2. Приміщення (кухні/опалювальні), в яких працюють газові прилади, повинні добре провітрюватись. Під час роботи газового обладнання кватирки або фрамуги повинні бути відчинені. Двері в приміщення, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння в димохід, повинні мати в нижній частині щілину або круглі отвори для притоку свіжого повітря. Це забезпечить постійний приплив свіжого повітря та повне згоряння газу. Перед користуванням духовою шафою газової плити, її необхідно також провітрити, відкривши дверцята для припливу повітря до пальника духовки.
  3. Перед увімкненням газових приладів, перевіряти тягу в димових та вентиляційних. Щоб перевірити наявність тяги в димових та вентиляційних каналах, піднесіть до вентиляційної решітки смужку тонкого паперу. Якщо папір притягнеться до неї – тяга є, якщо ні – тяги немає. Перевіряти тягу відкритим вогнем (сірником, запальничкою, свічкою чи цигаркою) категорично забороняється. При перевірці тяги доступ припливному повітрю повинен бути відкритий (відчинені кватирки або фрамуги, наявність щілин або круглих отворів для притоку свіжого повітря).
  4. Користуватись справними газовим обладнанням та виключно за призначенням.
  5. Забезпечувати безпечну експлуатацію та періодичне технічне обслуговування (прочищення/ремонт) димових та вентиляційних каналів.
  6. Не залишати без нагляду працююче газове обладнання, яке не розраховане на безперервну роботу.
  7. Утримувати газові прилади і обладнання у чистому стані.
  8. По закінченні користування газом закрити крани на газових приладах і перед ними.
  9. Забезпечувати на договірній основі періодичне технічне обслуговування власного газового обладнання силами спеціалізованих організацій, які мають відповідне право на виконання цих робіт.
  10. При несправності газового обладнання, димових, вентиляційних каналів, або при відчутті запаху газу на обладнанні (підвідному газопроводі) негайно припинити користування газом, перекрити кран перед газовим приладом.
  11. Ремонт газового обладнання, димових і вентиляційних каналів виконує виключно спеціалізовані організації, які мають відповідне право на виконання цих робіт.

Категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  1. Користуватися газом при відсутності тяги, засміченні димоходів і вентиляційних каналів.
  2. Змінювати димові та вентиляційні системи, чи замуровувати їх, користуватись газом при їх засміченні. Заклеювати решітки вентиляційних каналів, а також «кишені» і «люки», призначені для очищення димоходів, вентиляційних каналів. Проводити власними силами періодичне технічне обслуговування (прочищення/ремонт) димових та вентиляційних каналів.
  3. Влаштовувати штучну електричну витяжку в приміщеннях (кухнях), якщо в будинку (приміщеннях) встановлені газові прилади з відведенням продуктів згорання у димохід.
  4. Користуватися газовими приладами при закритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентканалів, щілинах під дверима газифікованих приміщень.
  5. Користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням, в тому числі використовувати газові плити (їх духові шафи) для обігріву приміщень.
  6. Розміщувати біля газових плит легкозаймистих матеріалів: ганчірок, штор, паперу та ін.
  7. Закріплювати на газопроводах сторонні предмети.
  8. Самостійно виконувати реконструкцію системи газопостачання (встановлення, перенесення, заміну, ремонт газового обладнання), проводити перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, втручатись в конструкцію або роботу газового обладнання і газопроводів.
  9. Відключати на газових приладах автоматику безпеки та самостійно регулювати її.
  10. Використовувати приміщення, в яких встановлено газове обладнання з відводом продуктів згоряння в димохід, для сну та відпочинку.
  11. Використовувати відкритий вогонь для пошуку витоку газу.

При відчутті запаху газу в приміщеннях/під’їздах (внутрішніх газопроводах і кранах) НЕОБХІДНО:

  1. Негайно припинити користування газовими приладами. Перекрити кран на вводі в будинок (квартиру).
  2. Відкрити вікна і двері, створити природній протяг для провітрювання приміщень.
  3. Організовано, без паніки вивести людей із загазованих та сусідніх приміщень, покинути приміщення.
  4. В жодному разі не розпалювати вогонь (не використовувати сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню), не курити, не вмикати та не вимикати електроприлади та освітлення, не користуватись електричними дзвінками квартир, будинків.
  5. Негайно викликати аварійну газову службу за телефоном «104» (дзвонити слід за межами приміщень, в яких відчувається запах газу).
  6. Забезпечити вільний доступ працівників аварійної газової служби для локалізації та ліквідації місця витоку газу.

Також слід запам’ятати, що згідно «Правил безпеки систем газопостачання» відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію газопроводів і газового обладнання житлових будинків, побутових газових приладів і апаратів, димових і вентиляційних каналів, ущільнень вводів підземних інженерних комунікацій в будинки і будівлі покладається на їх власників.