В чому полягає необхідність сплати за послугу розподілу природного газу

Головні події

Газ є одним із найважливіших енергетичних ресурсів, який використовується для опалення будинків, приготування їжі та багатьох інших потреб.

У багатьох країнах світу, включаючи Україну, системи розподілу газу вже давно стали необхідними для забезпечення комфорту та життєвого рівня населення. Незалежно від того, чи користуєтеся споживач газом або ні, сплата за його розподіл є важливою складовою функціонування газової інфраструктури та забезпечення загальної безпеки і стабільності.

Система газопостачання включає до себе не тільки дворовий або квартирний газопровід, а усю газову мережу.

Наприклад, для стабільного газопостачання одного населеного пункту необхідно утримувати та забезпечувати технічне обслуговування багатьох споруд на газопроводах.

 На території деокупованої Херсонщини для стабільного газопостачання кожної домівки у 78 населених пунктах, товариство Херсонгаз має періодично здійснювати обслуговування:

1. Газопроводів сталевих та поліетиленових (наземних та підземних) – 2834,391 км.;

2. Газорегуляторних пунктів (ГРП/ШРП) – 532 шт.;

3. Комбінованих будинкових регуляторів тиску газу (КБРТ) – 6976 шт.;

Послуги транспортування газу завжди були складовою ціни, яку сплачували усі споживачі. Ось кілька ключових причин, чому треба сплачувати за розподіл газу, навіть якщо ви не використовуєте його безпосередньо:

Збереження інфраструктури

Система розподілу газу вимагає значних зусиль для  підтримки газопроводів, газових станцій, мереж та обладнання.

 Уся газова інфраструктура розрахована на те, що нею будуть користуватись, тому вона завжди перебуває  у« цілодобовому очікуванні» або готовності доставити товар в режимі 24x7x365.

Доставка газу в різні часи називалась по-різному: транспортування, розподіл, плата за потужність, але тариф розподілу природного газу завжди пов’язаний із утриманням газової мережі та надання можливості споживачу використовувати  його у будь-який  час доби та пори року.

 З доставкою газу пов’язані такі основні витрати: виробничо-технологічні витрати газу (~50%), фонд оплати праці, у тому числі утримання аварійно-ремонтних бригад (~30%), товарно-матеріальні цінності (~10%),  програма розвитку та ремонту мереж (~5%), податки.

Ці витрати існують навіть якщо споживачі самі побудували частину мереж, адже їх все одно треба обслуговувати! Газова мережа – це розташований у просторі географічно розподілений «газовий балон», у якому під тиском перебуває горюча газова суміш, яка, якщо залишити її поза увагою, становить загрозу територіям та громадам.

Безпека та екологія

Розподіл газу пов’язаний з різними безпековими нормами та стандартами, які спрямовані на запобігання аваріям та витокам газу. Сплата за розподіл допомагає забезпечити проведення регулярних технічних оглядів, обслуговування та ремонти газових мереж, що дозволяє підтримувати їх у безпечному стані.

Пошкодження чи недостатнє фінансування може призвести до виникнення аварій, витоку газу та навіть потенційних небезпек для громади і навколишнього середовища.      

Отже, споживання газу – це безпосереднє його використання, а розподіл газу – це забезпечення можливості такого використання, тобто – транспортування та його фізичного знаходження у газопроводі кожного споживача.

Спільна відповідальність

Для визначення тарифу неважливо, хто є власником мереж і хто їх будував. Українська газотранспортна система – це не лише газопровід на вулиці, який, можливо був збудований за кошти мешканців.

Доставити газ неможливо без трубопроводів високого, середнього, низького тиску та обладнання на них, і доставка газу має бути стабільною і безпечною!

Сплата за розподіл газу є частиною спільної відповідальності за забезпечення газового постачання для всіх громадян. Це сприяє соціальній справедливості та забезпечує рівність доступу до енергетичних ресурсів, незалежно від економічної ситуації.

Аналогії: прибудинкова територія, оренда квартири (плата стягується навіть у період відсутності споживача), квартплата (навіть якщо у квартирі ніхто не проживає, але є можливість та умови там жити) та інші.

Така модель продажу послуг виходить з того, що інфраструктуру треба  постійно утримувати та регулярно обслуговувати. Тобто розподіл газу – це можливість цілодобово та безперебійно отримувати газопостачання для свої побутових потреб кожного мешканця Херсонщини в будь-який час у будь-яких обсягах.

Отже, сплата за розподіл газу не означає безпосереднє використання цього ресурсу. Вона спрямована на забезпечення безпеки, стабільності та розвитку енергетичної інфраструктури.

Плата за розподіл – не є додатковим платежем!

Плата за розподіл – це витрати на утримання та обслуговування мереж!

Оплачувати послугу необхідно і вкрай важливо!